Relaţii internaţionale

Facultatea de Jurnalism şi Științele Comunicării (FJSC) este recunoscută pe plan naţional şi internaţional drept un spaţiu al formării profesionale la cele mai înalte standarde.

FJSC şi-a impus prestigiul profesional în rândul şcolilor şi al instituţiilor academice de profil atât din România, cât şi din străinătate. FJSC este membră în European Journalism Training Association (EJTA), în Réseau des centres francophones de formation au journalisme „Théophraste”, în Réseau Transméditerranéen de Recherche en Communication (RTRC), în European Institute for Commercial Communications Education (filială a European Association of Communications Agencies).

Anual, cadre didactice şi studenţi ai facultății sunt cuprinşi în proiecte europene de formare profesională şi de schimb de experienţă, prin programul Erasmus+ şi parteneriate strategice încheiate cu prestigioase universități şi instituții vocaționale.

FJSC a fost înfrățită cu Ecole Supérieure de Journalisme (ESJ) din Lille, Franța, încă din 1990. Misiuni ale experților francezi la București, prezența în facultate a unui consilier francez (1990-1996), programe de formare profesională în Franța pentru cadre didactice şi studenți, fonduri financiare din partea Ministerului Francez al Afacerilor Externe au contribuit la profesionalizarea învățământului practicat de FJSC.

De-a lungul anilor, FJSC a stabilit relaţii academice şi de cercetare cu parteneri precum Université du Québec à Montréal, School of Journalism and Mass Communications de la University of South Carolina, Cox Center for International Mass Communication Training and Research, Department of Journalism de la California State University - CHICO din SUA, Mid Sweden University, Université Stendhal-Grenoble 3, Université Paul Valéry-Montpellier III, Université de Lorraine, Université Lumière Lyon 2, Université Catholique de Louvain, Universität Leipzig, Frankfurt University of Applied Sciences, Universidad Complutense de Madrid, Universidad de Sevilla, Instituto De Artes Visuais, Design E Marketing din Lisabona, Universita degli Studi di Bari, Uniwersytet Warszawski, National and Kapodistrian University of Athens etc. Ca urmare a acestor contracte de cooperare, au avut loc schimburi de profesori şi de cercetători permițând, totodată, organizarea în comun a unor programe de doctorat şi de masterat, a unor manifestări științifice, precum şi realizarea unor stagii de perfecționare profesională pentru cadre didactice şi studenți.

În cadrul programului de colaborare româno-american, profesori și jurnaliști americani, finanțați prin programul Knight International Journalism Fellowships, au desfășurat, începând din anul universitar 2002/2003, activități didactice cu studenții noștri. De asemenea, cadre didactice de la universități din SUA au predat în FJSC ca parte integrantă a programului Fulbright.

În urma evaluării de către specialiştii Rețelei „Théophraste”, din ianuarie 2010, FJSC a primit certificarea şi calificativul „grad înalt de încredere”.