Proiectul internațional NEWSREEL

Finanțat: Erasmus+

 

Evenimente: 25 septembrie 2018 – Workshop-ul internațional "Future journalism curricula workshop", Facultatea de Drept, Universitatea din București, sala arh. Petre Antonescu (parter)


Program:

 9:00 - 9:30

 Registration

9:30 – 10:00

 Welcoming

·    Prof. Magdalena Platis, Vice-dean of the University of Bucharest for the relationship with the industry/ employers

·    Prof. Mihai Coman, Dean of the Faculty of Journalism and Communication Studies, University of Bucharest

·    Prof. Raluca Radu, Head of Media Department, FJSC, University of Bucharest, Romania

Guests:

·    Prof. Gábor Polyák, University of Pecs, Hungary, Leader of NewsReel (short presentation of the project)

·    Prof. Dana Popescu Jourdy, Universite Lumiere 2, Lyon, France, Leader of CODES (short presentation of the project)

 

 10:00 – 11:30

Crossing regards between two Europeans projects 

 A curricula for the next generation of journalists (Newsreel project)

·  Ethical challenges of the digital public sphere (Gábor Polyák & Annamária Torbó, University of Pecs, Hungary)

·  New business strategies and models of journalism (Ana Pinto Martinho & Miguel Crespo, Instituto Universitário de Lisboa, Portugal)

·  Collaborative journalism (Tina Bettels-Schwabbauer & Nadia Leihs, TU Dortmund, Erich Brost Institute for international journalism, Germany)

·  Data journalism & data visualization (Emilia Șercan & Marian Popovici, FJSC, University of Bucharest, Romania)

Presentation of the CODES Competence grid: 

· University developed courses for cultural diversity management (Gaia Peruzzi, Universita di  Sapienza, Roma, Italy) 

Moderator: Anamaria Nicola, FJSC, University of Bucharest, Romania

 11:30 – 12:00

 Coffee break

 12:00 – 13.30

 Round table – challenges and opportunities for journalism education in 2020 – what newsrooms need

·       Representatives of the industry

Moderator - Manuela Preoteasa, FJSC, University of Bucharest, Romania

 13:30 – 14:30

Lunch 

 14:30 – 16:00

 Round table – challenges and opportunities for journalism education in 2020 – what journalism schools offer

·       Representatives of the academia

Moderator – Antonia Matei, FJSC, University of Bucharest, Romania

 


Parteneri: 

  • Universitatea din Pecs (Ungaria)
  • Erich Brost Institut fur internationalen Journalismus – Universitatea din Dortmund (Germania)
  • ISCTE - Institutul Universitar din Lisabona (Portugalia)
  • Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării – Universitatea din București (România).

 

Echipa FJSC: prof. univ. dr. Raluca Radu (director), lector univ. dr. Antonia Matei, lector univ. dr. Anamaria Nicola, lector univ. dr. Manuela Preoteasa, lector univ. dr. Emilia Șercan, drd. Marian Popovici, drd. Oscar Stănciulescu

 

Partener instituțional pentru România: EurActiv.ro

 

Prezentare: 

Jurnaliștii au un rol esențial, în societățile democratice, ca furnizori de  informații credibile și contextualizate. Ei se confruntă cu o competiție foarte puternică, de la producători neprofesioniști de știri la persoane care lansează dezinformări în mod deliberat. Drept urmare,  redacțiile au nevoie  de competențe și abilități noi, adaptate mediului digital.

Datorită posibilităților oferite de tehnologiile digitale, cum ar fi prelucrarea, analizarea și vizualizarea unor cantități mari de date, precum și a cooperării multisectoriale și digitale transfrontaliere, se deschid noi domenii ale activităților jurnalistice și noi modalități de a vorbi despre probleme publice. Totuși, acest mediu presupune și riscuri tehnice și economice și necesită expertiză în domeniul securității IT, precum și dezvoltarea de modele și strategii de afaceri noi pentru companiile de media. Jurnaliștii se confruntă cu mai multe provocări etice la care trebuie să răspundă pentru a-și îndeplini responsabilitățile sociale. Dezinformarea și discursul urii au devenit o problemă importantă în sfera publică.

 

Prin îmbunătățirea abilităților unei noi generații de jurnaliști europeni, NEWSREEL („New skills for the next generation of journalists”) va contribui la consolidarea sferei publice democratice europene.

 

Proiectul se va concentra pe 4 domenii profesionale:

 

Jurnalismul de date și vizualizarea datelor: Scopul acestui domeniu este de a ajuta jurnaliștii să prezinte povestiri mai credibile, pe baza unor informații mai precise. Punerea datelor într-o formă vizuală poate dezvălui modele, tendințe și informații care nu ar fi putut fi identificate altfel. În acest fel, audiența poate înțelege mai bine problemele complexe.

 

Noi strategii de afaceri și modele de jurnalism: Dezvoltarea tehnologică și economică a adus și riscuri semnificative pentru jurnalism. Prin slăbirea formelor tradiționale de monetizare a produselor și serviciilor media, sustenabilitatea financiară a jurnalismului de înaltă calitate a fost pusă în pericol; cu cât piața mediatică a unei țări este mai slabă, cu atât este mai mare riscul pentru apariția unor probleme financiare majore pentru redacții, mai ales în cazul jurnalismului de calitate.

 

Jurnalism colaborativ: Folosim acest termen în sensuri diferite. Acestea acoperă munca în echipă, colaborarea transfrontalieră și multi-sectorială. Lucrul transnațional în echipă este un element cheie. Investigațiile transfrontaliere europene pot îmbunătăți transparența procesului de luare a deciziilor social-politice și economice europene, precum și cheltuielile cu banii publici europeni, dar și comportamentul transnațional al afacerilor private și chiar activitățile criminale transnaționale. Jurnalismul transnațional este în măsură să evidențieze cele mai bune practici în gestionarea liberei circulații a bunurilor și serviciilor, a capitalului și a oamenilor (angajați, studenți sau turiști). Complexitatea crescândă a proiectelor de jurnalism face necesară cooperarea dintre experți din mai multe domenii, precum jurnaliști, jurnaliști de date, experți IT și designeri.

 

Provocările etice ale sferei publice digitale: Responsabilitatea socială a jurnaliștilor în sfera publică digitală este mai mare ca niciodată. Aceștia trebuie să furnizeze informații credibile cu privire la problemele publice, dar trebuie și să concureze cu o mulțime de informații neprofesionale, adesea inexacte. Tehnologiile digitale permit surselor să furnizeze jurnaliștilor informații sensibile, fără a-și dezvălui identitatea. La presiunea evenimentelor curente, jurnaliștii devin activiști cu ușurință, îndepărtându-se de pozițiile de observator și reporter, așa cum erau ele văzute în mod tradițional pentru această activitate profesională.

 

Scopul principal al proiectului este dezvoltarea unor materiale de e-learning în legătură cu temele de mai sus. Toate materialele educaționale produse de proiect vor fi accesibile sub licențe de tip deschis, prin intermediul site-ului proiectului.

 

Mai multe detalii despre proiect, etapele acestuia și instituțiile participante puteți citi pe site-ul proiectului: http://newsreel.pte.hu.