Seminar pe tema prevenirii și diagnosticării HIV

postat 16 mai 2018, 13:36 de Webdev FJSC   [ actualizat la 16 mai 2018, 13:36 ]

Profesorul Adrian Streinu–Cercel și studenții FJSC, două ore de dezbateri la R3

Studenții FJSC și reputatul profesor Adrian Streinu-Cercel au discutat la Universitatea din București, timp de aproape două ore, despre o temă delicata și insuficient dezbătută în spațiul public: prevenirea şi diagnosticarea infecţiei cu HIV.

Studenţii au aflat cele mai recente date privind incidenţa cazurilor HIV/SIDA în România, dar şi informații punctuale despre cele mai moderne modalități de testare și autotestare legate de infectarea cu HIV.

"Pe lângă tratamente, care devin mai accesibile şi pot oferi o viaţă normală pacienţilor infectaţi cu HIV, apar o serie de inovaţii în domeniul metodelor de testare. Studenţii şi publicul activ trebuie să ştie despre aceste metode, despre importanţa testării şi autotestării, şi despre beneficiile aduse sistemului public de sănătate în această direcţie", a spus prof. dr. Adrian Streinu-Cercel.

Însuflețită de dorința de dialog a profesorului Streinu-Cercel, discuția de la amfiteatrul R3 al Facultății de Chimie s-a transformat rapid într-o conferință de presa veritabilă. Studenții FJSC au primit răspunsuri clare la toate întrebările și în același timp, au avut confirmarea că rolul lor privind informarea societății poate deveni vital în cazul subiectelor considerate tabu atât de opinia publică, cât și de mass-media. 

“Există numeroase subiecte care nu numai că nu fac breaking news, dar nici măcar nu apar în mass media. De ce este presa atât de reticentă în a acoperi subiecte legate de realităţi considerate "jenante"? Ne propunem să lansăm o serie de dezbateri găzduite de FJSC sub egida Subiecte tabu... în mass media, în relaţiile publice și publicitate, în comunicarea politică etc.” a spus prof. univ. dr. Mihai Coman, Decan al Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, Universitatea din Bucureşti, gazda întâlnirii de la R3.

Seminarul reprezintă debutul unei campanii derulate de Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA UNOPA, al cărei scop este creşterea nivelului de informare şi conştientizare în rândul studenţilor, pe tema educaţiei pentru sănătate. 

Cu sprijinul companiei farmaceutice Mylan, seria de seminarii va continua în perioada următoare și în alte facultăți din România, precum și pe pagina de Facebook UNOPA; de asemenea, cei interesați pot urmări hashtag-ul #negatHIV pe Facebook, pentru cele mai recente informații.