Proiectul „Mentorat pentru Tinerii Jurnaliști”

postat 11 nov. 2020, 08:00 de Webdev FJSC   [ actualizat la 11 nov. 2020, 08:01 ]
Studenții FJSC și jurnaliştii care se află la începutul carierei (între 1 şi 4 ani experienţă în domeniul media) care îşi doresc ca munca lor să aibă un aport real în consolidarea democraţiei în România, sunt invitați să aplice la Proiectul „Mentorat pentru Tinerii Jurnaliști”.

Scopul proiectului:

Parte a programului Raţiu Forum, Proiectul „Mentorat pentru Tinerii Jurnaliști” își propune să faciliteze schimbul de expertiză şi competențe între jurnaliștii experimentați (mentori) și jurnaliştii aflaţi la început de carieră. Proiectul se adresează tinerilor jurnalişti cu maximum 4 ani de experienţă în domeniu; sesiunile de training şi şedinţele individuale de mentorat sunt menite să îi ajute pe studenți și jurnaliști începători în dezvoltarea carierei jurnalistice.

Proiectul pilot de mentorat are următoarele obiective:
  • Dezvoltarea și îmbunătățirea abilităților de realizare a reportajelor/anchetelor tinerilor jurnaliști (de ex. colectarea de fapte și date, publicarea de știri locale și naționale sau investigații jurnalistice semnificative) prin activități individuale de mentorat;
  • Dezvoltarea abilităților de obţinere a surselor independente de finanțare (popularizarea surselor de finanţare şi apelurilor de proiecte naționale și internaționale, cele mai populare resurse pentru jurnaliști etc.) prin sesiuni de instruire/training;
  • Sprijinirea tinerilor jurnalişti în realizarea a cel puțin unui reportaj de impact.
Sprijinul pe care un mentor îl poate acorda studenților reprezintă un ajutor extraordinar în clarificarea dilemelor specifice profesiei de jurnalist şi în confruntarea provocărilor pe care le întâmpinaţi zilnic.

Următorii jurnalişti au rolul de mentor în cadrul proiectului:

Emilia Şercan – Pressone.ro şi lector la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării
Alexandru Nedea - Recorder; absolvent FJSC.
Ovidiu Vanghele – Centrul de Investigaţii Media, colaborator FJSC.
Paul Radu – RISE Project;
Diana Oncioiu – Dela0.ro;
Alison Mutler – universul.net;
Kit Gillet – jurnalist independent.

Aplicanții sunt invitați să completeze aici formularul de candidatură – termen limită 25 noiembrie 2020.

Vor fi selectați 14 tineri jurnalişti care îşi doresc să beneficieze de programul de mentorat. Ulterior, săptămânal va fi organizat un seminar online, iar seminariile vor fi susţinute de mentorii implicaţi în proiect care vor aborda teme specifice, precum: etica jurnalistică, surse de finanţare, abordarea temelor sensibile.

Acest proiect este dezvoltat sub egida Raţiu Forum, o iniţiativă comună a Raţiu Family Charitable Foundation (UK), Centrul Raţiu pentru Democraţie (Turda, România) şi the London School of Economics IDEAS Think Tank (UK). Raţiu Forum este o platformă non-partizană care încurajează dialogul deschis asupra democraţiei şi provocărilor la adresa democraţiilor în Balcani şi România. Prin workshop-uri, conferinţe şi seminarii online, Raţiu Forum aduce împreună intelectuali şi profesionişti de nivel internaţional şi cetăţeni români în vederea schimbului de idei şi cunoştinţe pentru promovarea şi susţinerea libertăţilor democratice în România şi în regiune.

Mult succes!