Curs facultativ de Comunicarea în Limba Semnelor Române

postat 7 oct. 2021, 03:33 de Webmaster FJSC   [ actualizat la 7 oct. 2021, 03:33 ]

Se adresează tuturor studenților Universității București, toți anii de învățământ, indiferent de nivel (Licență sau Master), de forma Învățământ cu Frecvență sau Învățământ la Distanță.

Limbajul semnelor, special conceput pentru persoanele surde, face uz de mișcarea degetelor, a buzelor, de gestică și de limbajul corpului în general, pentru a transmite un mesaj. Datorită limbajului semnelor, oamenii cu dizabilități auditive pot comunica la fel de ușor și eficient ca restul lumii fără niciun handicap.

Comunitățile de surzi de pe tot globul comunică diferit, prin propria versiune a Limbajului Mimico-Gestual, așa cum s-a numit el în România  până în data de 2 aprilie 2020, când Limba Semnelor Române a fost recunoscută oficial.

Există, însă, și un limbaj al semnelor internațional care, după cum sugerează și numele, este folosit la reuniuni internaționale, cum ar fi Federatia Mondială a Surzilor, precum și neoficial, pentru socializare în timpul călătoriilor.

Acest curs facultativ se adresează tuturor studenților Universității din București care își doresc să îl învețe, fie de plăcere, fie pentru a se angaja pe post de interpret.

Toate posturile de televiziune din România, sunt obligate prin Legea audiovizualului să asigure dreptul la acces la serviciile audio-vizuale al persoanelor cu deficiențe auditive pe durata a cel puțin 30 de minute din programele de știri, de analize și dezbatere pe teme politice și/sau economice din timpul zilnic de emisie și, de asemenea a informațiilor de importanță majoră pentru cetățenii României.

În România nu se poate asigura interpretarea informațiilor sincron difuzate de către televiziuni prin reprezentanții instituțiilor fundamentale ale statului (Președinție, Parlament, ministere etc.) datorită numărului foarte mic de interpreți. Dealtfel, suntem singura facultate de jurnalism din țară care oferă acest curs!

Vă așteptăm la cursul facultativ de Limba Semnelor Române pentru a deveni voi viitori interpreți ai televiziunii de mâine!

Studenții și masteranzii care doresc să se înscrie la curs sunt rugați să trimită e-mail la adresa florica.iuhas@fjsc.ro